Zinken dak als blikvanger bij Kilderse villa

Voor installateur André Wenting is geen uitdaging in zink te groot. In Kilder voorziet hij het dak van een 18 meter lange woning van deze duurzame metaalsoort. De afdeling zink maatwerk van Gévier zorgde voor een oplossing op maat.

De haviksogen van Wenting maken overuren. Met uiterste precisie laat hij de zinken felsbaan aansluiten op de vorige. Zijn meest actuele project is een particuliere woning in Kilder. Een vrijstaand woonhuis waarbij hij het dak bekleedt wordt met 47 zinken felsbanen. Dit geldt ook voor de linker- en rechterzijkant van de woning, waarbij het dak aansluiting vindt met de zijwanden. Wenting, eigenaar van AWTechniek, houdt zich sinds 2006 bezig met zinken bekleding van daken en dakkapellen. Het leggen van een zinken dak is volgens de vakman geen sinecure. “Het dak en de wanden worden allemaal bekleed. Dat is niet alledaags. De uitdaging zit hem in de details. De gevel en het dak moeten in een lijn met elkaar doorlopen. Het is geen gezicht wanneer de banen van het dak niet stroken met de gevel. Daarnaast moet de zinken bekleding ook waterdicht zijn en goed afvoeren. Het is dan wel zo fijn dat ik al jaren een beroep kan doen op de zink maatwerkafdeling van Gévier.”

Plan van aanpak

Het begint voor Wenting allemaal met een gedegen plan van aanpak. Hierbij tekent hij alle details uit. Vervolgens wordt het houten frame aangebracht waar het zink tegenaan bevestigd wordt. Voor dit timmerwerk werkt Wenting nauw samen met een vaste timmerman. Wenting vervolgt: “Daarna meet ik het project in en werk ik het uit in een tekening. Hierbij staan alle lengtes, breedtes en detailleringen. Dit stuur ik door naar Gévier en zij gaan ermee aan de slag. Het zink wordt vervolgens op afroep aangeleverd op de bouwplaats. Vaak maak ik ook een proefopstelling voor de klant. Op die manier gaat het voor mijn opdrachtgevers echt leven.”

Maatwerk

Gévier beschikt over een eigen zink maatwerkafdeling in Doetinchem. Hier wordt op jaarbasis 200.000 kilo aan materiaal verwerkt. Hierbij gaat het naast particuliere woningen veelal om renovatieprojecten en nieuwbouw. Ook het bekleden van een dakkapel of vervangen van een dakgoot behoort tot de mogelijkheden. Robin Verschoor, werkzaam op de afdeling Zink maatwerk van Gévier, werkt op een prettige manier samen met Wenting. Hij vertelt wat er allemaal bij komt kijken. “André toetst zijn ontwerp bij ons. In deze fase kijken we goed hoe we elkaar aan kunnen vullen. In sommige gevallen komen we nog met tips of een advies. Ook spreken we eventuele specifieke wensen door. Wij werken het vervolgens precies zo uit zoals André het in zijn hoofd heeft. Dit werk luistert nauw. Wanneer één baan een paar millimeter breder is, ga je al de mist in. Een felsbaan heeft een standaard onderfels en bovenfels. Die maten ertussen zijn belangrijk voor de verdeling van André. Voor het maken van de felsbanen hebben we een speciale machine. Deze trekt een rol zink door de machine en hier komt vervolgens een kant en klare felsbaan uit. Vervolgens vindt er een strenge maatcontrole plaats. Het is echt maatwerk waarbij niets standaard is. De onderkant is in dit geval uitgestanst. Dat zorgt voor een mooi effect in de afwerking. Wanneer je dit met de hand moet doen, is dit erg arbeidsintensief. Naast dat het strakker oogt, levert dit op de bouwplaats tijdswinst op. Ook de waterdichtheid is beter gewaarborgd.”

Montage

De montage van de zinken felsbanen is voor Wenting het meeste werk. Niet alleen is de lengte van de woning bovengemiddeld, ook komt er aan één zijde een groot raam in het dak. “Daar moet je waterdicht omheen werken zonder dat je soldeerwerk ziet,” vult Wenting aan. “Dat betekent dat je alle hoeken moet vouwen of aan elkaar moet haken. Al met al heb je daar letterlijk een dagtaak aan. De meerwaarde van het werken met Gévier is dat ik direct contact heb met de zinkzetters. Soms verzin je iets dat met de machine niet te maken is. Dat overleg je dan even.” Verschoor hierover: “De drempel is laag. André woont in de buurt. Hij gaat dan op de fiets bij een project langs om in te meten. Dan is de stap klein om even bij ons langs te komen om het door te spreken. Soms is een onderdeel zo klein dat het machinaal niet te fabriceren is. Dan is het toch fijn dat je het even mondeling kunt toelichten. Het aandragen van een oplossing wordt dan gemakkelijker.”

Eer van je werk

Wenting is sinds 1979 werkzaam in de bouw. Voornamelijk als loodgieter. Na wat fysiek ongemak moest hij het over een andere boeg gooien. Wenting memoreert: “Ik viel voor het werken met zink. De charme is dat je iets bouwt dat enorm lang meegaat. Wanneer je zink goed monteert, blijft het zeker 30 tot 40 jaar mooi. Daarnaast is het onderhoudsvrij en hoef je het nooit te schilderen. Het geeft echt voldoening om een project er na vele jaren nog zo mooi bij te zien staan.” Voor Verschoor geldt precies hetzelfde: “Wanneer ik hier in de omgeving Doetinchem rondrijd, kan ik zo aanwijzen welke zinkprojecten ik persoonlijk gemaakt heb. Dat geeft echt wel een kick. Zink is een echte blikvanger.” Wenting tot slot: “Zonder goede samenwerking krijg je ook geen goed resultaat. Zink is geen goedkoop product. Klanten betalen daar een substantieel bedrag voor. Het eindproduct moet gewoon goed zijn. Daar draag je met z’n allen verantwoordelijkheid voor. Gelukkig wordt ook dit project weer een pareltje.”