Prefab en profileermachine brengen Gévier in nieuwe fase

Een nieuwe profileermachine en meer prefab brengen de afdeling Zinkmaatwerk van Gévier in een volgende fase. Teamleider Marco Bosch is lovend over het duurzame product zink en wijst op de ruime mogelijkheden.

Marco Bosch (53) stuurt de zinkafdeling bij Gévier aan, een afdeling waarin maatwerk in zink en koper wordt geleverd. De oorsprong van deze afdeling gaat terug naar 2003 en is in de combinatie van groothandel en eigen productie uniek te noemen. Omdat de vraag naar zink groot blijft en minder jongeren voor een loodgietersopleiding kiezen, wordt prefab steeds belangrijker.

Prefab heeft de toekomst, stelt Bosch. Bij steeds meer bouwprojecten worden elementen prefab gemaakt, zodat ze op de bouw alleen nog maar gemonteerd hoeven te worden. Dit scheelt veel werkzaamheden, drukt de faalkosten en zorgt voor minder afval op de bouw. De vraag naar een goot met daarin het kopschot gesoldeerd, neemt toe. Dat geldt ook voor gootbeugels die afwijken van de standaard 45 graden. Die worden gezet in de gewenste dakhelling. Kant-en-klare wangen, schuin gezet in haaknaad of felsbaan. ‘Of het nu gaat om het maken van een loden plakstuk met balkondoorvoer, koperen spuwers voor een erker of een niet standaard maat tapeind, alles is bij ons mogelijk. Wij ontzorgen de loodgieter door kant-en-klare producten te leveren’, aldus Bosch.

Online zinktool

Na coronatijd is de vraag naar producten van zink niet minder geworden. Bosch: ‘Veel mensen hebben tijd genomen voor werkzaamheden aan hun huis en kiezen daarbij vaker voor zink. Het oogt net even wat exclusiever en het is een duurzaam product. Op jaarbasis verwerken we vele tonnen zink. Dat zal de komende jaren zeker niet minder worden’.

Om het voor de installateur en andere opdrachtgevers eenvoudig te maken, werkt Gévier met een handige zinktool waarmee je snel je product kunt samenstellen. De tool, die via de website van Gévier te benaderen is, bevat de meest voorkomende producten. Zo kan er eenvoudig een tekening worden gemaakt en heb je direct de offerte in beeld.

Bosch: ‘Met nog één druk op de knop is de bestelling bij ons geplaatst. En is deze voor 14.00 uur besteld, dan is deze de volgende dag in huis, op locatie geleverd of op één van de 29 balies of afhaalpunten af te halen. Inmiddels gebruiken de meeste installateurs de zinktool. Ook voor het maatwerk maken we gebruik van het kwaliteitsproduct Rheinzink. Niet alleen aan het zink stellen we hoge eisen, ook het zetwerk moet perfect passen en maatvast zijn. Daar werken we iedere dag aan’.

Bosch vindt het mooi om te zien dat loodgieters op vele manieren hun maatwerk bestellen. ‘Het meest gebruikt is de zinktool. WhatsApp is ook erg geliefd. Snel een tekening maken op een stukje hout of karton of wat er ook in de buurt ligt, en de foto kun je zo appen. Wie de tekening nog wil faxen naar ons, wordt uiteraard ook geholpen.’

Tekst gaat verder onder de foto's

Nieuwe profileermachine

Vorig jaar is er een profileermachine geïnstalleerd om zinken felsbanen te maken. Daarnaast komt er ook een uitklinkeenheid die een mooie ronde afwerking aan de onder- en bovenfels zet en tevens omkant, zodat je een kant-en-klare onderaansluiting hebt. Bosch: ‘Felsbanen zie je steeds meer. Het is ook een heel eenvoudig te verwerken product. Architecten hebben het herontdekt. Daken, wanden, boeiborden, dakkapellen en entrees worden bij nieuwe woningen vaker van felsbanen voorzien. Vooral in de moderne architectuur. Deze machine gaat ons helpen om sneller, beter en efficiënter te werken. Daar ben ik van overtuigd’.

Zink en koper passen helemaal in de huidige vraag naar duurzame en circulaire bouwmaterialen. Dit vanwege het feit dat het 100 procent recyclebaar is. Bosch: ‘Ook daarom hebben koper en zink de beste milieuscores. Door onze efficiënte werkwijze hebben we nog geen 2 procent afval. Dat scheelt veel grondstoffen, CO2-uitstoot en energie’.

Gévier produceert maatwerk van het kwaliteitsproduct Rheinzink, een merknaam voor titaanzink, geproduceerd volgens de EN988-norm. De Rheinzink-legering bestaat in de basis uit elektrolytisch zuiver zink, in combinatie met zeer kleine hoeveelheden koper en titaan. Gévier heeft een breed programma van verschillende diktes en breedtes, naar keuze op blad of op band. Daarnaast levert Gévier meer dan 500 standaard hemelwaterafvoerproducten en onderdelen, uiteenlopend van verschillende modellen bakgoten en mastgoten tot en met hemelwaterafvoerbuizen met alle toebehoren.

Tips

• Voor het bepalen van de dakhelling is er de handige app Protractor 360. Zo geef je altijd de juiste hoek in graden door.

• Wist je dat je met jouw iPhone ook kunt meten? Achter de app Diensten vind je meten.

• Denk eraan om expansieband te bestellen bij je goot. Zink kan wel 2 millimeter per meter uitzetten of krimpen.

• Verwerk geen zink bij een rieten kap, maar gebruik koper. Koper is bestand tegen de zuren die uit het riet vrijkomen.