Woonwijk Hortus in Almere is ‘de kweektuin op het gebied van duurzame wooninnovatie’. Al tijdens de bouw zijn duurzaamheid en efficiëntie belangrijk speerpunten. Daar dragen Gévier en HulstFlier Installateurs een steentje aan bij.
Aan het Weerwater in Almere verrijst stadswijk Hortus, ‘de groene verrijking van Almere’. Die omschrijving is niet voor niets, want voordat toekomstige bewoners hun sleutel krijgen, vormt de woonwijk het podium van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2022. In Toren 2, een woontoren met tachtig appartementen en verschillende algemene ruimtes, is HulstFlier Installateurs verantwoordelijk voor de complete elektra, werktuigbouwkundige en sanitaire installaties. Om dit proces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, deed HulstFlier een beroep op de dienst ‘Maatwerk bouwlogistiek’ van Gévier. Dit houdt in dat komende zomer, als de reeds geleverde inbouwframes allemaal zijn gemonteerd en het tegelwerk is afgerond, per appartement een rolcontainer wordt geleverd met daarin al het benodigde sanitair en bijbehorende onderdelen.
Tijdwinst
Hans Krooneman van HulstFlier Installateurs, leidinggevende op de bouwplaats, ziet het rooskleurig in. “Als dit allemaal vlekkeloos verloopt, scheelt ons dat enorm veel tijd op de bouwplaats. Vooral het uitzoekwerk ter plaatse en problemen oplossen bij verkeerd geleverd materiaal, is tijdrovend. Daar hebben we straks geen last van.”
Doorgaans worden materialen per pallet geleverd op een bouwplaats. Installateurs moeten de spullen bij elkaar zoeken. Een doosje hier, een plugje daar … Er worden heel wat onnodige loopuren gemaakt, onderdelen raken sneller kwijt, de kans op beschadigingen tijdens het transport is groter en er is meer verspilling.
Gerald Buurman van Gévier vult aan: “Met goede bouwplaatslogistiek is dit allemaal niet aan de orde. De grote materialen, maar ook het doosje met klein spul en alles in de afgepaste hoeveelheden, staat op de rolcontainer klaar voor de installateur: hij kan meteen aan het werk.” Efficiënter kan bijna niet. Veiliger ook niet trouwens. Buurman: “Het maakt nogal verschil of je één container naar boven brengt, of een hele bouwlift volstapelt.”
Milieuaspect
Bouwplaatslogistiek brengt bovendien een milieuvoordeel met zich mee. Buurman: “Wanneer er een nieuwe lading containers wordt gebracht, nemen we de lege containers mee terug. Dat betekent minder vrachtverkeer en dat scheelt een hoop CO2-uitstoot.” En dan duurzaamheid. “Normaal zegt een installateur bij tachtig woningen ‘doe maar honderd rubbers’. Dat zijn er genoeg ja. Én je hebt er twintig over. Die ongebruikte rubbers kosten misschien niet zoveel, maar ze zijn overbodig, dus wat doe je er dan mee? Bij afgepaste hoeveelheden is er weinig verspilling.”
Tekst gaat verder onder de foto's.