Redactioneel

Alles op de juiste plaats, op het juiste moment

Woonwijk Hortus in Almere is ‘de kweektuin op het gebied van duurzame wooninnovatie’. Al tijdens de bouw zijn duurzaamheid en efficiëntie belangrijk speerpunten. Daar dragen Gévier en HulstFlier Installateurs een steentje aan bij.

Aan het Weerwater in Almere verrijst stadswijk Hortus, ‘de groene verrijking van Almere’. Die omschrijving is niet voor niets, want voordat toekomstige bewoners hun sleutel krijgen, vormt de woonwijk het podium van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2022. In Toren 2, een woontoren met tachtig appartementen en verschillende algemene ruimtes, is HulstFlier Installateurs verantwoordelijk voor de complete elektra, werktuigbouwkundige en sanitaire installaties. Om dit proces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, deed HulstFlier een beroep op de dienst ‘Maatwerk bouwlogistiek’ van Gévier. Dit houdt in dat komende zomer, als de reeds geleverde inbouwframes allemaal zijn gemonteerd en het tegelwerk is afgerond, per appartement een rolcontainer wordt geleverd met daarin al het benodigde sanitair en bijbehorende onderdelen.

Tijdwinst

Hans Krooneman van HulstFlier Installateurs, leidinggevende op de bouwplaats, ziet het rooskleurig in. “Als dit allemaal vlekkeloos verloopt, scheelt ons dat enorm veel tijd op de bouwplaats. Vooral het uitzoekwerk ter plaatse en problemen oplossen bij verkeerd geleverd materiaal, is  tijdrovend. Daar hebben we straks geen last van.”

Doorgaans worden materialen per pallet geleverd op een bouwplaats. Installateurs moeten de spullen bij elkaar zoeken. Een doosje hier, een plugje daar … Er worden heel wat onnodige loopuren gemaakt, onderdelen raken sneller kwijt, de kans op beschadigingen tijdens het transport is groter en er is meer verspilling.

Gerald Buurman van Gévier vult aan: “Met goede bouwplaatslogistiek is dit allemaal niet aan de orde. De grote materialen, maar ook het doosje met klein spul en alles in de afgepaste hoeveelheden, staat op de rolcontainer klaar voor de installateur: hij kan meteen aan het werk.” Efficiënter kan bijna niet. Veiliger ook niet trouwens. Buurman: “Het maakt nogal verschil of je één container naar boven brengt, of een hele bouwlift volstapelt.”

Milieuaspect

Bouwplaatslogistiek brengt bovendien een milieuvoordeel met zich mee. Buurman: “Wanneer er een nieuwe lading containers wordt gebracht, nemen we de lege containers mee terug. Dat betekent minder vrachtverkeer en dat scheelt een hoop CO2-uitstoot.” En dan duurzaamheid. “Normaal zegt een installateur bij tachtig woningen ‘doe maar honderd rubbers’. Dat zijn er genoeg ja. Én je hebt er twintig over. Die ongebruikte rubbers kosten misschien niet zoveel, maar ze zijn overbodig, dus wat doe je er dan mee? Bij afgepaste hoeveelheden is er weinig verspilling.”

Tekst gaat verder onder de foto's.

Het proces

Aan de uitlevering van de rolcontainers gaat een heel proces vooraf. Is de order bekend, dan vult Gévier een proefcontainer, om na te gaan of het past en welke kosten het maatwerk met zich meebrengt. Buurman: “Logistiek is altijd een flinke kostenpost, zo’n 12% van het geheel. De klant betaalt bij ons natuurlijk voor de dienst, maar uiteindelijk werkt het kostenverlagend.” Dit komt mede door deelleveringen. “Laat je alles in één keer leveren, dan moet je in één keer betalen. Vaak komen er opslagkosten op de bouwplaats bij. En de kans op verlies of beschadiging is groter; daar gaan veel kosten in zitten. Dit voorkom je door per week alleen dát te laten leveren wat nodig is.”

In het voortraject bekijkt Gévier of de bouwplaats voldoet aan de voorwaarden voor goede bouwplaatslogistiek. “We werken met een vragenlijst. Om maar een voorbeeld te noemen: is de bouwplaats verhard? Dat is een vereiste, anders kun je de container er niet in rijden. En voor hetzelfde geld wil de klant graag dat de containers naar binnen worden gereden. Dat kan, maar niet als er een enorme drempel ligt. Zulke dingen tackelen we van tevoren.”

Hij vervolgt: “Wij kijken en denken gedurende het gehele proces met de klant mee. Iedereen kan een container vullen, maar bij ons krijgt iedere container een eigen nummer, die vermeldt voor welk bouwnummer deze is. Wat moet er op die sticker staan, welke informatie is relevant voor de klant? Daar mogen geen fouten in zitten, dit moet van tevoren goed ingeregeld worden. We maken een duidelijke planning, zodat in een bepaalde week de containers voor bepaalde bouwnummers op de juiste plek zijn. Wat aan de voorkant goed is geregeld, loopt aan de achterkant automatisch.”

Soepel

Met dit in het achterhoofd, hoopt HulstFlier te zijner tijd per week een verdieping te kunnen afronden van het dertien verdiepingen tellende complex. Hans Krooneman: “Omdat het huurappartementen betreft met allemaal dezelfde sanitaire voorzieningen, is het in feite kopieerwerk; daar wordt het al makkelijker van. We gaan er van uit dat de levering van het sanitair  straks hartstikke soepel verloopt. En dan is maatwerk bouwplaatslogistiek voor toekomstige projecten absoluut interessant!”

Voordelen van maatwerk bouwplaatslogistiek

* Benodigdheden per woning bij elkaar
* Geen tijd kwijt met zoeken
* Minder verspilling door juiste hoeveelheden
* Minder bouwverkeer, dus minder uitstoot
* Veiliger werken
* Klant betaalt per levering
* Onderaan de streep kostenbesparend