Duurzaam ondernemen start met zien. Het zien van kansen voor de toekomst én de kansen van nu. Die zijn vaak dichterbij dan gedacht. In een tijd waarin grondstoffen steeds schaarser worden en de vraag naar duurzame producten steeds groter, puilen gebouwen die gesloopt worden uit van ‘circulaire kansen’. Materialen en producten met alle potentie voor een tweede leven. Maar dan? Dan is het een kwestie van doen. Een eerste ‘oogst’ circulaire producten is nu verkrijgbaar.
Onder het motto ‘wij slopen niet, wij oogsten’ werd een aantal jaar geleden het Urban Mining collectief opgericht, dat draait om het hergebruiken van materialen uit bestaande gebouwen. Dan kan van alles zijn: beton, gips, dakmateriaal, maar ook producten uit de installatiebranche zoals sanitair en leidingen. Doel is bijdragen aan de verduurzaming van onze leefomgeving, het minimaliseren van de milieubelasting en het helpt partijen uit de hele bouwkolom, waaronder installateurs, duurzamer te opereren.
“Het is een diepgewortelde overtuiging die naadloos aansluit bij het toekomstbeeld van de specialisten uit de Rensa Family”, zegt Willem Veldhoen, vestigingsdirecteur Key-Accounts bij Rensa Verwarming & Ventilatie. Hij initieerde de deelname aan het collectief namens alle bedrijven van de Rensa Family, waaronder Gévier. “Het startte met de theorie, maar de hamvraag is natuurlijk: hoe gaan we verder in de praktijk, om ook echt het verschil te maken?”
Helm op en aan de slag
Het antwoord: helm op, de veters stevig gestrikt en aan de slag. Drie jaar lang bezocht Veldhoen samen met collega's slooppanden in het hele land: van woningen en kantoren tot scholen en fabrieken. Het leverde verhelderende, maar ook pittige inzichten op. “We merkten dat van materiaal opnieuw materiaal maken het meest voor de hand lag. Van beton kun je uitstekend opnieuw beton maken bijvoorbeeld. Dat is handig voor de bouwsector, maar geen directe kans voor de installatiesector”, aldus Veldhoen.
In een zeer dynamische en uitdagende branche als de installatiesector kan het snel gaan. “Zo blijkt het lastig om aan de snel veranderende regelgeving te voldoen bij de inzet van circulaire producten. Zo kwamen we bijvoorbeeld uitstekende pompen in ketelhuizen tegen die vanuit kwalitatief oogpunt bijna één op één hergebruikt konden worden, maar toch niet meer voldoen aan de huidige regelgeving. Maar bij elke schouw van een slooppand leren we bij. Het vergt geduld om de juiste snaar te raken.”
Geen verschil
Dat de aanhouder wint, blijkt nu na jaren van pionieren en onderzoeken. Zo blijken sanitair – denk bijvoorbeeld aan wasbakken en spiegels – maar ook brandhaspels uitstekend geschikt voor een duurzaam tweede leven. “Het is materiaal dat nauwelijks slijt of in de loop der tijd aan kwaliteit inlevert. Neem de wasbakken. Wij laten een specialist ze zorgvuldig reinigen en verpakken. Het verschil met een nieuw exemplaar is écht niet meer te zien.”