Redactioneel

Brug tussen techniek en design

 

Open bestandsformaten. Eén platform voor badkamerzaken, en dus de ultieme faalkostenreductie. Het moderne badkamerontwerp van DeBadkamer.nl biedt voor nieuwbouwkopers en installateurs talloze features. Met de ontwerpsoftware van PalletteCAD ligt de badkamershowroom van de toekomst binnen bereik.

Wij schreven al eerder over het nieuwe badkamerplatform dat Gévier ontwikkelt voor nieuwbouwwoningen. Eén platform waarbij de koperskeuzes, de begeleiding, de overeenkomsten, maar ook de technische afwikkeling voor ontwikkelaars en installateurs zijn ondergebracht. Eén platform met verschillende gebruikersinterfaces, waarin een berg faalkosten uit de traditionele keten moet verdwijnen. Het bezoek aan de fysieke showroom is daarmee enkel nog een beleving voor wat de koper online heeft uitgezocht. Of een mogelijkheid om écht te ruiken, zien en voelen. In verschillende stijlen, in verschillende budgetniveaus; met A-merken, maar ook met het huismerk van Gévier.

Ontwerpen

Belangrijke technische factor onder zo’n platform is de software. PaletteCAD is daarin volgens Rik Heijink, Product Owner bij Gévier, de uitgelezen partij. PaletteCAD, badkamermarktleider in Duitsland, gaat inmiddels al veel verder dan het bekende 3D tekenen, legt Jeroen Smeets van PaletteCAD uit. “Onze software maakt veel meer waarheidsgetrouwe ontwerpen dan de concurrentie.” Kroonlijstjes, profielen, voegrandjes, alle ingevoerde sanitair-artikelen in de stijlen van het concept. Het moet ook, want de nieuwbouwbadkamer kan volledig uitgezocht en ontworpen zonder tussenkomst van de fysieke showroom. Nieuwbouwontwikkelaars bepalen een standaard badkamerconcept voor hun project, kopers hebben de mogelijkheid om binnen de stijlen en budgetniveaus voor maatwerk te kiezen. De kunst is een platform te hebben waar de professional mee kan werken, maar waar een koper zich ook senang voelt.

Importeren/exporteren

Het importeren vanuit PaletteCAD in BIM-ontwerpen kan inmiddels; het kunnen exporteren van open IFC bestanden voor badkamerontwerp bevindt zich in de laatste fase, bevestigt Smeets. Als dat in orde is kunnen alle partijen in de keten met dezelfde uniforme data schakelen tussen gebouw, techniek, en badkamerontwerp. “Meerwerkopties en modificaties zijn dan direct zichtbaar, inclusief consequenties voor techniek, design, offerte en stukslijst”, zegt Frans van den Borre, die namens Gévier de badkamerdesigner is. Zeg maar gerust: de showroommedewerker die nu vooral online actief is en de schakel vormt tussen alle stakeholders in het platform.

Projecten aanmaken

De software biedt mogelijkheden om projectspecifieke progamma’s te maken, waarin zowel ontwikkelaar, installateur, maar ook de uiteindelijke eindgebruiker zijn portaaltje heeft in het nieuwbouwproject. Per project kunnen filters worden gemaakt, en kan bepaald worden wat de standaard badkamer voor het betreffende kavel is. Binnen het DeBadkamer.nl concept kan de koper dan gaan spelen met de stijlen en meeropties, waarbij Frans van den Borre hen bijstaat.

Presentatie opties

Is het badkamerontwerp gemaakt, kan PaletteCAD deze op verschillende wijze presenteren. Met fotorendering, 360 graden panoramabeelden, of in de vorm van een videoweergave of in virtual reality. In pdf’s kunnen, oppervlakten, doorsnedes en maatvoeringen worden gemaakt, en worden artikelcodes en stukslijsten samengesteld. Gévier kan deze data weer snel verpakken tot offertes of bestellingen in het ERP-systeem. En het open IFC- bestand kan weer geïmporteerd worden in de BIMtekening voor een clashcontrole en een uiteindelijk foutloos technisch ontwerp van de woning. Zo wordt de woning eerst helemaal digitaal gebouwd, en staat men in de uitvoering nauwelijks voor verrassingen.

Foutloze werktekeningen

De installateur kan van het betreffende nieuwbouwkavel de data ophalen, en heeft direct werktekeningen, leidingschema’s en artikelen paraat. De brug tussen techniek en design is het grote voordeel van deze werkwijze, zegt Rik Heijink. “De koper heeft het gevoel zelf aan de knoppen te zitten. We kunnen maatwerk standaardiseren. Tegelijkertijd werken alle partijen in de kolom in dezelfde omgeving, en kunnen we alle ruis en faalkosten tot een minimum reduceren.” DeBadkamer.nl is in principe ontworpen voor seriematige nieuwbouw. Heijink ziet ook kansen voor een variant voor de renovatie. “Belangrijke voorwaarde voor nu is wel een bepaalde seriematigheid.”

Transparantie in prijzen

Belangrijke pijler in het concept is de transparante prijsvorming, sluit Heijink af. De netto prijzen en de splitsing van toegevoegde waarde is helder. “We bouwen de prijzen van onderaf op, in plaats van dat we ze van bovenaf afpellen”, zegt Heijink. “Dat zal even wennen zijn, maar maakt voor iedereen duidelijk wie welke waarde, voor welke prijs, toevoegt in de keten.”

De mogelijkheden met PaletteCAD in een notendop

1. Zelf ontwerpen en beleven, door 3D videoweergave en waarheidsgetrouwe renders

2. Technische IFC-bestanden, te importeren in BIM-tekening 

3. Doorsneden voor technishe aansluitingen

4. Plattegronden met juiste oppervlaktes

5. Artikelcodes uit enorme bibliotheek, direct gekoppeld aan ERP voor stukslijsten en offertes