De nieuwste toilet innovaties
Nieuwe manieren van spoelen
Van TwistFlush tot TurboFlush. ‘Gewoon’ doorspoelen is verleden tijd. Moderne toiletten zonder spoelrand zijn hygiënischer en fraaier. Dit betekent wel dat de wijze van spoelen mee moet veranderen. Deze toiletten hebben tornado-achtige spoelwijze met één waterinlaat. Dankzij een krachtige flush blijven er minder bacteriën in de pot achter. Let op: stem de spoelkracht af voor optimale werking.
Waterbesparing
De nieuwe spoeltechnieken brengen een groot voordeel met zich mee. Doordat het water veel krachtiger en effectiever reinigt, kom je weg met minder water per spoeling. Zo kan er met een grote spoeling nog maar 4,5 liter water worden verbruikt in plaats van 6 liter. En met een kleine spoeling zelfs nog maar 3 liter. Voor een gemiddeld huishouden is dit al gauw een spoelwaterbesparing van 19.700 liter op jaarbasis.
Afvoertechniek
Minder water betekent echter niet dat de afvoerbuizen ook kleiner kunnen. Volgens het Bouwbesluit heeft de afvoertechniek nog wel minimaal 6 liter nodig om te voorkomen dat vuil zich ophoopt in standleidingen en rioleringen die vaak een diameter van 90 mm of 110 mm hebben. Voordat je het spoelvolume reduceert, is het dus noodzakelijk om de afvoerinstallatie goed in beeld te hebben. Een afwijking van de standaard bouwregel moet wel in de vergunning vermeld en onderbouwd worden. Met een goed ontwerp kan in nieuwbouw prima geknepen worden op spoelliters en leidingdiameters van de afvoer, maar pak dit wel goed en integraal aan.
Duurzaam water
Grijswater, niet te verwarren met regenwater, betekent dat je drinkwater twee keer gaat gebruiken. Water afkomstig van een wasmachine, droger, wastafel en bad wordt afgevoerd naar een opvangtank, waarna het licht vervuilde water biologisch gereinigd en hergebruikt wordt. Grijswatersystemen worden nu nog op kleine schaal in de woningbouw toegepast, maar is de trend van de toekomst.
Installatiegemak
Ook op het gebied van installatie vinden er veranderingen plaats. Dankzij nieuwe modulaire systemen zijn inbouwreservoirs sneller en met minder inspanning door installateurs te monteren. Het configureren en monteren van inbouwreservoirs kan in de werkvoorbereiding en uitvoering dus veel tijd besparen.
Inbouwmogelijkheden
Inbouwreservoirs kennen een grote variëteit aan types. We kennen situaties voor droogbouw, in bijpassende frames, maar ook voorwandelementen die in de muur ingebouwd kunnen worden. Voor krappe toiletten zijn er ruimtebesparende varianten, voor plaatsingen onder bijvoorbeeld ramen extra lage exemplaren met bediening aan de voor- of bovenzijde. Maatwerk is mogelijk.
Technische features
Ook de standaard reservoirs hebben nieuwe opties gekregen. Zo kan er een fris ruikend hygiëneblokje toegevoegd worden aan het spoelwater. Of voeg een ventilator aan de toiletopstelling toe om geurtjes te filteren. De nieuwste installaties zijn uitgerust met de mogelijkheid om een elektra-aansluiting te realiseren die in het inbouwreservoir weggewerkt kan worden. Handig voor eventuele douche wc’s, verlichting, elektronische bediening of andere koppelingen met elektrische apparaten.
Pimp my toilet
Zelf de kleur, vorm en het materiaal van de bedieningsplaat customizen, of de bediening touchless maken. Bij elke fabrikant is het bedieningspaneel tegenwoordig volledig aan te passen. En met een dikte van slechts 5 mm steken bedieningspanelen nauwelijks nog uit of zijn volledig vlak met het (getegelde) oppervlak. Dankzij de toepassing van Led- en infraroodverlichting en aanwezigheidsdetectie hoef je ook nooit meer het toilet te zoeken in het donker. Douche-wc’s hebben zelfs een afstandsbediening waardoor de toiletgebruiker de deksel niet meer hoeft te openen of te sluiten of de spoelknop aan hoeft te raken. Je kunt zelfs persoonlijk programmeren hoe je het liefst gereinigd wil worden.
Hygiëne
Handig voor openbare toiletten of utiliteitsprojecten zoals hotels: de toevoeging van de optie automatische hygiënespoeling. Drinkwaterleidingen worden tegenwoordig vaak doorstromend geïnstalleerd. Dat betekent dat er altijd een spoelpunt zit aan het einde van een leidingstrang. Een automatische spoeling voorkomt ongewenste opwarming van stilstaand water, doordat het complete leidingwerk van koud water ververst wordt. Dan hoeft in bijvoorbeeld een hotel niet meer handmatig het drinkwaternetwerk gespoeld te worden bij leegstand.
Prefab
Prefab is niet meer weg te denken uit de bouw. Ook aan een inbouwreservoir kun je veel voormonteren. Zo kan seriematige bouw handig zijn om de spoelhoeveelheid van tevoren in te stellen, en knietjes en aanvoerleidingen voor te monteren. Ook kan voor transport naar de bouw al het verpakkingsmateriaal achterblijven. Dit scheelt op de bouw veel kostbare montagetijd en gedoe. Gévier kan producten in leveringen per bouwfase, per verdieping of zelfs per woning gesegmenteerd aanleveren.
Spoelfacts
Gemiddeld verbruiken we dagelijks 30 liter water per persoon om de toilet door te spoelen, en dat maakt het toilet na de douche de grootste waterverbruiker. Per persoon spoelen we gemiddeld 2,93 keer volledig door en 3,65 keer gedeeltelijk. Ruim een vijfde van de toiletten kent het verschil tussen kleine en grote spoeling nog niet. 65-Plussers spoelen het vaakst door en vrouwen iets meer dan mannen. (bron: Vewin 2021)