Productnieuws

Een elektrische radiator in de badkamer?

De installatie van een elektrische Zehnder radiator is een fluitje van een cent. Met deze Plug-In Radiatoren ben je zo klaar: stekker erin et voila. Toch zijn er een paar belangrijke punten om op te letten bij de installatie. Zéker als je hem in de badkamer wilt installeren. We zetten ze voor je op een rij.

1. Hang de radiator op een veilige plek

Om elektrische apparaten veilig te kunnen gebruiken, zijn er strenge veiligheidseisen. Zoek maar eens op NEN 1010. Deze eisen gelden dus ook voor elektrische radiatoren. Een elektrische radiator mag je dan ook niet overal in de badkamer ophangen.

  • Zone 0
    Het gebied bínnen het bad, wastafel of douche. Logisch dat je hier geen elektrische apparaten mag plaatsen. En dus ook geen elektrische radiator. Ook de garantie vervalt.
     
  • Zone 1:
    Het gebied direct boven het bad, douche of een wasbak tot een hoogte van 2,25 meter. Zehnder benadrukt dat ook in zone 1 geen elektrische radiator mag worden ophangen. Simpelweg vanwege het elektrocutiegevaar. De meningen over zone 1 zijn divers. Kies voor ‘veiligheid voorop’. Plaats je elektrische radiator niet in zone 0 en 1, maar altijd in zone 2 of 3.
     
  • Zone 2:
    Vanaf zone 2 mag je een elektrische radiator monteren. Dit is het gebied waarin de badkuip of douchebak binnen handbereik is: binnen een straal van 60 centimeter breed en 2.60 meter hoog. Afhankelijk van de badkamer kun je hier de elektrische radiator ophangen. Maar let ook hier goed op het bereik van het (spat)water.
     
  • Zone 3:
    Dit zijn alle gebieden buiten zone 0, 1 en 2. Hier mag je altijd veilig een elektrische radiator ophangen.
     

2. Check waar de wandcontactdoos zit

Niet alleen de radiator, ook de wandcontactdoos moet droog blijven. Let op montage op de juiste plek; in zone 3 - en altijd buiten zone 2! Het stopcontact moet in ieder geval 25 cm boven de vloer en minimaal 60 cm buiten de douche of het badgebied zitten.


3. Hang de radiator rechtop... en nooit op z’n kop!


Er zijn situaties waarin het een goed idee lijkt om de radiator ondersteboven te hangen. Als het stopcontact heel hoog op de muur zit bijvoorbeeld. Maar helaas is dat toch niet zo’n goed plan. Een elektrische radiator is namelijk niet volledig met vloeistof gevuld. Zo krijgt de vloeistof genoeg ruimte om uit te zetten wanneer het warm wordt. Als je de elektrische radiator op z’n kop hangt, bereikt de vloeistof het verwarmingselement niet meer (voldoende). Met als gevolg: storingen of zelfs een kapotte radiator.


4. Check: is de kabel lang genoeg?

De elektrische radiatoren van Zehnder komen altijd met snoer én stekker, ofwel: Plug & Play. De kabel is 1.20 meter tot aan de stekker, dat is wettelijk bepaald. Meestal is dat genoeg. Zo niet, dan moet er een nieuwe wandcontactdoos worden geplaatst door een gecertificeerd elektromonteur. Als 1.20 meter te lang is, kun je de kabel in één slag met een tiewrap opbinden. Tot slot: alle elektrische Zehnder radiatoren zijn dubbel geïsoleerd en hebben hierdoor geen randaardestekker nodig.

“Vraag of je klant de radiator ook wil gebruiken om natte handdoeken te drogen. De lak is namelijk iets poreus en kan door het vocht van de handdoek gaan roesten. Raad hen in dat geval een exemplaar aan dat gegalvaniseerd is of van rvs. Zo blijft een mooie radiator ook mooi!”
 

5. Is de hoogte juist?

Vrijwel alle Zehnder radiatoren hebben een losse bediening en zijn makkelijk in gebruik. Alleen even opletten: bij een enkel model zit de bediening onder aan de radiator. Deze hang je daarom liever iets hoger en beter niet in de hoek. Zo kan je klant er altijd goed bij.