Strakke planning biedt nieuwbouw
Korreweg uitkomst

Op de Groningse Korreweg verrijst een nieuw energiezuinig appartementencomplex. Aan Niemeijer Installatietechniek de uitdaging om 136 sociale huurwoningen op een snelle wijze te voorzien van prefabsanitair. Projectleider André Lubbers: “Bij een project van deze schaal kom je interessante uitdagingen tegen. We konden de hulp en expertise van Gévier goed gebruiken.”

De Groningse kanaalzone ondergaat een grondige make-over. De Oosterhamrikkade verandert van industrie naar woningbouw. Met de komst van de sociale huurwoningen wil woningcorporatie Lefier mensen met een beperkt budget ruimte bieden op de woningmarkt. Woningen die bovendien gasvrij en energiezuinig worden opgeleverd. Aan André Lubbers, projectleider Niemeijer Installatietechniek, om dit proces te stroomlijnen. “Het was een uitdaging om 136 appartementen snel met weinig handjes uit te rusten met het juiste sanitair. Daarnaast lag er een taak om op een slimme en efficiënte manier de logistiek te regelen voor de bedrijven Gévier en Rensa. Dus op de juiste momenten, de juiste materialen op de juiste plek krijgen. Door intensief met Gévier samen te werken, konden we die uitdagingen tackelen.”

Efficiënte planning

Kijkend naar het bouwproces waren er meerdere goederenstromen die gemanaged moesten worden. Het prepareren van het luchtverdeelsysteem en de levering van een warmtepomp-SKID. Deze SKIDS werden in de afbouwfase per bouwlaag geleverd tezamen met de prefab sanitairsets van Gévier. Deze sets werden per twee woningen aangeleverd met een rolcontainer. Het gaat hierbij om wastafels, spiegels en toiletpotten. De doucheset bestaat uit een doucheslang, glijstangset en een douchethermostaat. Menno Wijkstra, accountmanager Gévier, vertelt: “De coördinatie ligt bij een vast projectteam. Deze binnendienstmedewerkers zijn de spin in het web van de logistieke operatie. Zij  bewaken de afroeporders, zorgen dat de SKIDS op tijd klaarstaan en coördineren het transport van het sanitair en de planning.” 

Tijdswinst

Volgens Lubbers is het een groot voordeel om al eenmalig en vroegtijdig te bedenken hoe je materiaal aangeleverd wilt hebben. Een goede planning neemt heel wat zorgen weg. “Wanneer die trein niet stagneert dan loopt zo’n levertraject soepel. Het geeft ook duidelijkheid. Daarnaast is tijdswinst een heel belangrijk voordeel. Neem bijvoorbeeld het sanitair. Dat werd per bouwlaag uitgeleverd. Hiermee wordt het lopen door het gebouw van monteurs gereduceerd. Een set bevat een volledig afgemonteerde wastafel met de kraan en het sifon eraan. De monteur neemt dat eenmalig mee de woning in. Hij hoeft niet het hele gebouw door om verschillende onderdelen bij elkaar te zoeken.”

Meer voordelen

Volgens Wijkstra zijn er naast de tijdswinst nog meer voordelen van de gecombineerde levering. Door de SKID en het sanitair samen te leveren, ontstaan er minder bewegingen op de bouw. “Maar er is meer,” vult Wijkstra aan: “Ik sprak met een werkvoorbereider ter plaatse. Hij schetste de huidige bouwplaatspraktijk. Installateurs werken steeds specialistischer. Een compleet toilet ophangen kan iedereen. Dat scheelt een werkvoorbereider dus ook minder uitleg en werk. Een ander voordeel is dat je door deze manier van aanleveren minder snel materiaal kwijtraakt. Wanneer verschillende materialen verspreid over de bouwplaats liggen, is het risico natuurlijk groter. Ook zorg je ervoor dat je producten minder snel beschadigt raken. Je kunt het sanitair nu rechtstreeks uit de container voor de deur de woonkamer in tillen.”

Eenvoudig bestelproces

Ook keken Gévier en Rensa naar mogelijkheden om het bestelproces  eenvoudiger te maken. Er wordt één artikelnummer per prefabset gemaakt. Dit terwijl er meerdere producten in een set gaan. “Je zit niet te wachten op een bon met 300 orderregels,” verduidelijkt Wijkstra. “In dit geval heeft Niemeijer Installatietechniek maar één orderregel per appartement. Je sleutelt alle risico’s en kansen op fouten eruit. Hierdoor verbetert de kwaliteit en reduceer je faalkosten.”

Soepele samenwerking

Lubbers kijkt terug op een goede samenwerking. Gévier is volgens hem een flexibele partner gebleken. “We werkten intensief samen tijdens dit project. Opvallend vond ik hun oplossend vermogen. Dit project loopt immers al twee jaar. In de tussentijd bleek de fabrikant de doucheslang aangepast te hebben waardoor hij tekort was. Gévier wist dit heel snel te verhelpen. Hierdoor bleef de vertraging beperkt en konden we snel door met het werkproces.”