De verduurzaming van het transport bij Gévier heeft een flinke versnelling gekregen. Rensa Family Company, de logistieke dienstverlener van Gévier, is volledig overgestapt op het schonere HVO100 en breidt het wagenpark verder uit met elektrische vrachtwagens.
Vier nieuwe e-trucks worden dit jaar toegevoegd, met het doel om jaarlijks zo’n twaalf extra voertuigen toe te voegen. Daarmee komt de ambitie om in 2030 CO2-neutraal te opereren nadrukkelijk in zicht.
Logistiek is voor een groothandel in de installatiesector een essentiële schakel. Installatieprojecten hangen vaak af van stipte en juiste leveringen. Tegelijkertijd neemt de druk toe om de uitstoot te verminderen. Zero-emissiezones, strengere regelgeving en de roep tot verduurzaming dwingen de sector tot nieuwe keuzes.
Eén vloot op HVO100
Gévier anticipeert op deze ontwikkeling samen met Rensa Family Company. Sinds begin dit jaar draait de volledige vloot eigen vrachtwagens op HVO100, een duurzame dieselvariant op basis van afvaloliën. “We voelen ons verantwoordelijk om de milieu-impact van onze logistiek te verder minimaliseren,” zegt Bob Lammers, Hoofd Transport. “Onze klanten verwachten dat wij niet alleen efficiënt zijn, maar ook bewust omgaan met het milieu. Dat is precies wat we nu doen met de overstap naar een schonere dieselvariant en de uitbreiding van meer elektrische vrachtwagens.”
Snelle CO2-reductie
Eerder werd er al gereden op de HVO20-variant. Het gebruik van HVO100 zorgt voor directe en goede resultaten. De CO2-uitstoot daalt met maar liefst 90% ten opzichte van traditionele diesel. Duurzaamheidscoördinator Jur Hofland: "Dat maakt het een ideale oplossing voor nu, terwijl we ons voorbereiden op een volledig elektrische toekomst.”
Naast rijden op HVO100 volgt dit jaar een volgende belangrijke stap: de uitbreiding van het elektrische wagenpark. "We hebben nu twee elektrische trucks en daar komen er dit jaar vier bij. Lammers: “De ambitie is duidelijk: we willen jaarlijks gemiddeld elf tot twaalf e-trucks toevoegen.’’
Uitbreiding laadcapaciteit
De voltallige vloot van Rensa Family Company, die ook vervoert voor Gafco, DTC Elektro en Rensa Verwarming & Ventilatie, bestaat uit ongeveer 80 eigen vrachtwagens, 20 bestelbussen en meer dan 30 trailers. Lammers benadrukt dat de elektrificatie van het wagenpark ook vraagt om een forse uitbreiding van de laadcapaciteit. "Daarom hebben we gezocht naar een ruime kavel waar ons wagenpark ’s nachts kan staan en waar we voldoende laadvoorzieningen kunnen realiseren."
Die kavel werd gevonden op A18 Bedrijvenpark bij Wehl (gemeente Doetinchem), waar Rensa Family een nieuw logistiek centrum bouwt (zie ook pagina 3). Netcongestie hield de uitbreiding van het aantal elektrische vrachtwagens tegen, en ook op het nieuwe terrein zal het even duren voordat de stroomvoorziening op orde is. "Daar gaan we echter niet op wachten’’, zegt Hofland. "In theorie kunnen we die vanaf mei 2029 krijgen, maar het stroomnet zit nu al vol en wordt in de toekomst waarschijnlijk nog instabieler. Daarom nemen we het heft in eigen handen en zorgen we zelf voor stroom.’’
Op weg naar energieneutraal
Zelfvoorzienend, dat is stroom voor alle 66 elektrische vrachtwagens in 2030 en evenals voor de gebouwen. De elektriciteit wordt opgewekt met een combinatie van zonnepanelen – zo’n 12.000 tot 14.000 op het dak – en generatoren die groen aardgas omzetten in elektriciteit. Op donkere dagen dienen deze generatoren als back-up. De energie die niet direct nodig is, wordt tijdelijk opgeslagen in containerbatterijen. Lammers: "Al deze maatregelen passen ook bij de ambitie om in 2030 energieneutraal te kunnen opereren. Duurzaamheidscoördinator Jur Hofland is zeer verheugd. "We gaan nu echt reuzestappen zetten om onze ambities te halen."
Ondanks deze duurzame investeringen blijft men scherp op logistieke efficiëntie. "Onze klanten staan altijd op één," zegt Lammers. "Elektrische voertuigen zijn qua Total Cost of Ownership nu nog iets duurder, maar dankzij subsidies en onze eigen laadinfrastructuur verwachten we snel een acceptabel niveau te bereiken."