Redactioneel

Zink heeft nog een markt te winnen


Zink is duurzaam, heeft een lange levensduur en is 100% recyclebaar. Bovenal geeft zink een luxe uitstraling aan een huis en vereist het weinig onderhoud. Het materiaal is dan ook bezig met een opmars in bouwend Nederland. Voor installateurs valt er echter nog terrein te winnen met dit materiaal.

"Unglaublich," hoort Marcel Oostendorp van Wentzel, de Nederlandse importeur van RHEINZINK, de mensen van de Duitse zinkproducent nog weleens zeggen. "Zij kunnen het soms nog steeds niet geloven dat we in Nederland weliswaar zinken dakgoten hebben, maar afvoerbuizen voor hemelwater van PVC," vertelt de commercieel directeur. "Dat is in Duitsland echt ondenkbaar."

Oostendorp begrijpt de Nederlandse situatie als geen ander. Hij komt uit een echte loodgietersfamilie en heeft vroeger ook geregeld zinken buizen moeten solderen. "PVC was en is nog steeds goedkoop en natuurlijk gemakkelijk te produceren." Dat geldt nu echter ook voor zink. Vrijwel naadloze buizen (productiesnelheid van 60 meter per minuut) en alles wat daarbij hoort, zijn verkrijgbaar bij RHEINZINK en daardoor ook bij Gévier. Door die massaproductie is zink door de jaren heen een betaalbaar alternatief geworden. ''Je ziet nu steeds meer mensen overstappen. De hoofdredenen zijn dat zink een duurzaam product is en een luxe uitstraling heeft. Dan zie je vaak het olievlek-effect. De buurman ziet het en denkt, dat wil ik ook. "

Het artikel gaat verder onder de afbeelding.